Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s podmínkami použití cookies. Rozumím
-
Zobrazovat ceny v Euro

Jídlo a pití na Srí Lance

Bez letenek
S letenkami
Objevte zájezdy, ubytování či letenky.
Dovolená na Srí Lanku od německé cestovní kanceláře.

Zpřesněte si hledání

Řadit podle:

Praktické informace

O lokalitě

Nákupy a gastronomie

  • Gastronomie Zobrazit Zavřít

    • Kuchyně na Srí Lance je exotická, velice pestrá a chutná. Mnoho jídel nezapře vliv indické kuchyně, ale přesto se zde nabízí mnoho místních specialit a lahůdek. Jídlo je hodně kořeněné, používá se hojně chilli papriček. Charakteristickými surovinami jsou rýže, kari, mořské plody, ovoce, zelenina, kokosové ořechy a samozřejmě i pravý cejlonský čaj.

    Speciality

    • Z místních jídel je nejoblíbenější kari s rýží na všechny možné způsoby. Pokud by se Vám náhodou zdálo, že je jídlo málo kořeněné, můžete si přidat pol sambol, pálivou pastu z chilli a kokosu. Typickou specialitou ostrova je hopper – omeleta s medem a jogurtem nebo vejcem. Lamprai je rýže s kousky masa a zeleninou v banánových listech. Místo rýže se také používá pitta, směs mouky a kokosu. Na jihu ostrova je typický ambul thiyal, pokrm z tuňáka. Kromě rýže se v místní kuchyni podávají také nudle, různé mořské plody a palačinky.
    • K obědu se většinou podává lehké jídlo, např. závitky nebo masové kuličky.
    • Jako dezert si dejte třeba wattalappam (mléčný karamelový pudink), kiri bath (rýži vařenou v mléce) nebo kavun (kořeněný koláč s kokosovým olejem).
    • Osvěžujícím přírodním nápojem je tahmbilli (kokosové mléko), velice oblíbený je také milk tea (cejlonský čaj s horkým mlékem a cukrem). Káva se zde příliš často nepije, tak nebuďte zklamáni její kvalitou. Mezi alkoholické nápoje patří toddy, vyráběné z kokosového mléka, nebo arak, což je zkvašené toddy. Pivo je zde poměrně drahé, můžete ochutnat třeba místní značku Lion.

    Restaurace

    • Ve větších městech naleznete restaurace, které se specializují na různé mezinárodní kuchyně – čínskou, thajskou nebo indickou. Na pobřeží můžete navštívit restaurace s rybími specialitami. V místních restauracích se můžete stravovat levněji než na hotelu, kvalita je přitom stejná. Pozor si však dávejte v malých restauracích kolem silnic. Běžné ceny menu v restauracích se pohybují od 150 do 250 Rs.

    Na co dát pozor

    • Doporučujeme Vám dodržovat pitný režim. Nepijte však vodu z kohoutku, ale kupujte balenou. Vyvarujte se také ledu v nápojích. Ovoce pečlivě omyjte a buďte opatrnější při konzumaci jídla z pouličních stánků. Raději nejezte vnitřnosti a mořské plody jezte vždy čerstvé. Pokud nemáte rádi pálivá jídla, dejte si pozor na jejich označení – hot, spicy nebo chilli.
  • Orientační ceny Zobrazit Zavřít

  • Tipy na nákupy Zobrazit Zavřít

  • Nakupování Zobrazit Zavřít

  • Spropitné Zobrazit Zavřít

Před cestou

Zábava a volný čas

Přejít nahoru