Praktické informace
O lokalitě
Nákupy a gastronomie
-
Gastronomie Zobrazit Zavřít
- Kuchyně na Srí Lance je exotická, velice pestrá a chutná. Mnoho jídel nezapře vliv indické kuchyně, ale přesto se zde nabízí mnoho místních specialit a lahůdek. Jídlo je hodně kořeněné, používá se hojně chilli papriček. Charakteristickými surovinami jsou rýže, kari, mořské plody, ovoce, zelenina, kokosové ořechy a samozřejmě i pravý cejlonský čaj.
Speciality
- Z místních jídel je nejoblíbenější kari s rýží na všechny možné způsoby. Pokud by se Vám náhodou zdálo, že je jídlo málo kořeněné, můžete si přidat pol sambol, pálivou pastu z chilli a kokosu. Typickou specialitou ostrova je hopper – omeleta s medem a jogurtem nebo vejcem. Lamprai je rýže s kousky masa a zeleninou v banánových listech. Místo rýže se také používá pitta, směs mouky a kokosu. Na jihu ostrova je typický ambul thiyal, pokrm z tuňáka. Kromě rýže se v místní kuchyni podávají také nudle, různé mořské plody a palačinky.
- K obědu se většinou podává lehké jídlo, např. závitky nebo masové kuličky.
- Jako dezert si dejte třeba wattalappam (mléčný karamelový pudink), kiri bath (rýži vařenou v mléce) nebo kavun (kořeněný koláč s kokosovým olejem).
- Osvěžujícím přírodním nápojem je tahmbilli (kokosové mléko), velice oblíbený je také milk tea (cejlonský čaj s horkým mlékem a cukrem). Káva se zde příliš často nepije, tak nebuďte zklamáni její kvalitou. Mezi alkoholické nápoje patří toddy, vyráběné z kokosového mléka, nebo arak, což je zkvašené toddy. Pivo je zde poměrně drahé, můžete ochutnat třeba místní značku Lion.
Restaurace
- Ve větších městech naleznete restaurace, které se specializují na různé mezinárodní kuchyně – čínskou, thajskou nebo indickou. Na pobřeží můžete navštívit restaurace s rybími specialitami. V místních restauracích se můžete stravovat levněji než na hotelu, kvalita je přitom stejná. Pozor si však dávejte v malých restauracích kolem silnic. Běžné ceny menu v restauracích se pohybují od 150 do 250 Rs.
Na co dát pozor
- Doporučujeme Vám dodržovat pitný režim. Nepijte však vodu z kohoutku, ale kupujte balenou. Vyvarujte se také ledu v nápojích. Ovoce pečlivě omyjte a buďte opatrnější při konzumaci jídla z pouličních stánků. Raději nejezte vnitřnosti a mořské plody jezte vždy čerstvé. Pokud nemáte rádi pálivá jídla, dejte si pozor na jejich označení – hot, spicy nebo chilli.
-
Orientační ceny Zobrazit Zavřít
-
Tipy na nákupy Zobrazit Zavřít
-
Nakupování Zobrazit Zavřít
-
Spropitné Zobrazit Zavřít