Aktuální situace v turistických destinacích

Pojeďte si odpočinout, odreagovat a zrelaxovat do zahraničí! Odpočinek a pročištění myšlenek je to nejcennější, co pro sebe můžeme nyní udělat. Situace v zahraničí se neustále mění, a proto Vám přinášíme velký přehled destinací, do kterých lze z České republiky vycestovat a také informace, co vše pro cestu potřebujete.

Důležité informace: Opatření vlády se nevztahují na cestování do zahraničí. Hranice jsou otevřené a cestovat z České republiky do zahraničí je stále možné.

Cestovánílupa

Kam a za jakých podmínek můžete cestovat

Dominikánská republika

Dominikánská republikalupa

Do Dominikánské republiky je možné cestovat bez testů a karantény. Před příletem do Dominikánské republiky je požadováno vyplnění elektronického zdravotního formuláře. Pro celou rodinu stačí vyplnit jeden formulář, klient pak obdrží jeden QR kód pro celou skupinu. Na této stránce naleznete odpovědi na časté dotazy a také instruktážní video, jak formulář vyplnit: https://viajerodigital.mitur.gob.do/home-en/

Hotely mají pravidla respektující sociální rozestupy, včetně lehátek na pláži. Na lehátkách je to bez roušek, při pohybu po pláži by roušky měly být, při plavání v moři samozřejmě ne. V platnosti zůstává noční zákaz vycházení, v sobotu, neděli a o svátcích je zákaz vycházení již od poledne. Výjimku mají zahraniční cestovatelé a jejich řidiči přesouvající se na/z letiště. Na veřejných místech je povinné nosit roušku a dodržovat odstupy.

Po návratu do České republiky je nutné podstoupit test nebo karanténu. Po příletu do Dominikánské republiky je požadováno vyplnění zdravotního formuláře.

Nabídky zájezdů

Egypt

Egyptlupa

Egypt je otevřený pro zahraniční turisty. Všechny hotely musí plnit přísná hygienická opatření a podmínky dané Světovou zdravotnickou organizací.

Po příletu na letiště v Egyptě je všem cestovatelům změřena teplota. Od 1.9.2020 je nutné mít při vtupu do Egypta negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Děti do 6ti let nemusí test podstupovat. Je možné se nechat otestovat až přímo na letišti v letoviscích Šarm el-Šajch, Hurgháda, Taba, Marsa Alam za cenu 30 USD. Negativní test potřebujete i po návratu zpět do ČR. 

Každý cestující musí mít uzavřeno cestovní pojištění a vyplnit prohlášení cestovatele s osobními údaji, které následně odevzdá při příletu do Egypta.

Nabídky zájezdů

Itálie

Itálielupa

Lyžařská střediska neotevřou minimálně do 15. února. Česká republika byla zařezena Itálií mezi rizikové země.  a proto je požadován negativní test na Covid ne starší než 42 hodin nebo je nutné test absolvovovat při příjezdu do země na hranicích, drive-in zonach, letištích nebo po příjezdu do země do 48 hodin. Děti musí být také otestováni. Pokud není test předložen. následuje povinná karanténa. Cestování mezi jednotlivými italskými regiony je omezené.

Všichni občané přijíždějící z České republiky, s testem či bez, se musí po příjezdu povinně nahlásit na Oddělení prevence příslušného zdravotnického zařízení (Dipartimento di prevenzione dell´azienda sanitaria - návod: do google zadejte "ASL dipartimento prevenzione a místo pobytu")

Všichni cestující musí vyplnit čestné prohlášení.
Po celé Itálii platí povinné noušení roušek ve vnitřních i vnějších prostorách, udržovat si odstup a v některých regionech platí noční zákaz vycházení.

Od 9.11.2020 je po návratu do České republiky nutné předložit negativní PCR test na Covid-19 a vyplnit příjezdový formulář.

Nabídky zájezdů

Kanárské ostrovy

Kanárské ostrovylupa

Pro cestu na Kanárské ostrovy musíte mít negativní výsledek testu na COVID-19. Španělsko dne 25.10.2020 zavedlo nouzový stav na celém území. Negativní výsledek testu nesmí být starší jak 72 hodin, může být v digiátlní nebo tištěné formě ve španělštině nebo anglištině. Dokument musí obsahovat jméno osoby, číslo osobního dokladu, datum realizace testu, identifikaci instituce provádějící test, techniku testování a negativní výsledek. Negativní test se také musi předkládat při ubytování turistů v hotelech a turistických ubytovacích zařízeních pro všechny starší 6ti let. 

Před cestou do Španělska musí každý cestující vyplnit formulář nebo použít zdarma mobilní aplikaci SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Vyplnění formuláře je možné až po přidělení sedadla v letadle, tedy po check-in, protože formulář vyžaduje i údaj k místu v letadle. Následně po odeslání formuláře je obratem obdržen QR kód, který se po příletu do Španělska předkládá kontrolním orgánům na letišti. Výjimečně je možné odevzdat i formulář v tištěné podobě. Kromě toho se na španělských letištích provádí kontrola teploty. 

Na všech veřejných otevřených i uzavřených místech jsou roušky povinné.

Nabídky zájezdů

Kuba

Kubalupa

Kuba od 12.10.2020 obnovila provoz na mezinárodní letiště ve Varaderu. I na Kubě se potřebujete prokázat negativním PCR testem. Po příletu do Varadera je zdarma. Všichni turisté se musí prokázat rezervací v hotelu, musí také vyplnit prohlášení o svém zdravotním stavu a v ubytovacích zařízeních budou monitorováni týmem lékařů. Byl stanoven sanitární poplatek ve výši 30 USD pro každého cestujícího, který vstupuje na území Kuby. Tento poplatek je zpravidla zahrnut v ceně letenky. Po příletu je v letištní hale každému cestujícímu proveden PCR test, jehož výsledky by měly být známé do 48h.

Kuba zavedla přísnější opatření od 12.1.2021. Dochází k přerušení veřejné dopravy mezi provinciemi – zákaz platí pro autobusy, soukromá vozidla, vlaky i katamarány. Turistické exkurze jsou zakázány. Stále platí plošná povinnost nosit roušku na všech veřejných místech.

Po návratu do ČR jen nutné předložit negativní PCR test do 72 hodin po příletu nebo nastoupit do karantény.

Nabídky zájezdů

Maledivy

Maledivylupa

Na Maledivy je možné cestovat a je zde otevřeno více 119 letovisek.  Všichni cestovatelé musí předložit při příletu negativní PCR test na koronavirus v angličtině, test nesmí být starší více než 96 hodin. Výjimku tvoří děti do 1 roku.

Každý turista je povinný vyplnit zdravotní formulář a nahrát tam negativní výsledek testu nejpozději 24 hodin před příletem. V případě tranzitu s dobou převyšující 24 hodin musí cestující absolvovat opakovaný test PCR do 72 hodin před nástupem na další cestu.

Po návratu do ČR je taktéž nutný test nebo karanténa. Resorty testy zajišťují nebo je možné podstoupit až po návratu do ČR.

Nabídky zájezdů

Rakousko

Rakouskolupa

Od 19.12.2020 musí cestující z České republiky do 10ti denní karantény a to i tehdy, že mají negativní PCR test. Karanténu je možné ukončit negativním PCR nebo antigenním testem, který je proveden 5. den po příjezdu. Tento test je na vlastní náklady. Od 9.1.2021 Rakousko zavedlo kontroly na hranicích. 15.1.2021 Rakousko uzavřelo 42 hraničních přechodů a cestovat do Rakouska je možné pouze skrz 17 otevřených hraničních přechodů. Od 15. ledna 2021 je při příjezdu do Rakouska vyžadována elektronická registrace.

Od 15.1.2021 je nově vyžadována před vstupem do Rakouska povinná elektronická registrace (Pre-Travel-Clearance – PTC). Registrační formulář je zde a návod na jeho vyplnění je uveden na mzv.

Osoby, které přijíždějí z ČR na vídeňské letiště za účelem odletu nebo za účelem odvozu osoby blízké přilétající na letiště, nemusé absolovovat test na Covid-19 ani karanténu za předpokladu, že cestu na letiště a zpět absolvují  na rakouském území bez zastávky. Osoby, které přilétají na vídeňské letiště jsou povinni odcestovat do ČR  a vyplnit a podepsat formulář pro vstup a tranzit. 

Uvedená pravidla platí též pro osoby, které jedou na vídeňské letiště vyzvednout osobu na něj přilétající. Za "hodnověrné doložení " je v praxi považováno ústní prohlášení.

Tranzit přes Rakousko je povolený bez testu, pokud proběhne BEZ ZASTÁVKY.

V zemi platí povinnost nosit roušky ve všech veřejných prostorech. Při soukromých akcích ve vniřtním prostoru se může setkat 6 osob, ve venkovním prostorách pak 12 osob.

Od 9.11.2020 je po návratu do České republiky nutné předložit negativní PCR test na Covid-19 a vyplnit příjezdový formulář.

Nabídky zájezdů

Spojené arabské emiráty

Spojené arabské emirátylupa

Cestující jsou před odletem do země povinni předložit negativní test na COVID-19 ne starší 96 hodin. Po příletu do SAE je potřeba podstoupit nový test, registraci a stažení speciální aplikace. Každý cestující musí vyplnit dva formuláře: Quarantine & Treatment Declaration Form (prohlášení, že si uhradíte náklady v případě, že onemocníte COVID-19) a Health Declaration Form (čestné prohlášení o vašem zdravotním stavu). Cestující starší 12ti let jsou povinni si stáhnout aplikaci COVID-19 APP ((ke stažení pro iOS a Android).

Turisté nyní mohou cestovat do emirátů Dubaj, Ras Al Khaimah, Ajman, Fujairah, Sharjah a Umm Al Quwain. 

Pro vstup do emirátu Abú Dhabí je povinná 14 denní karanténa. Můžete dostat náramek, který monitoruje váš pohyb. Dvanáctý den karantény musíte absolvovat další test na vlastní náklady.

Všichni cestující musejí mít platné cestovní pojištění včetně krytí léčebných výloh souvisejících s koronavirem. Je povinné nosit na veřejnosti ochranné prostředky dýchacích cest (roušky) a dodržovat odstup.

Při návratu do České republiky je též podstoupit test nebo nastoupit do karantény.

Nabídky zájezdů

Tunisko

Tuniskolupa

Při cestě do Tuniska již každý cestující musí předložit negativní PCR test ne starší jak 72 hodin. Cestující musí dále vyplnit zdravotní formulář, který bude kontrolován na příletu. Dále si všichni musí stáhnout do telefonu mediální a trasovací aplikace. Tuniské autority náhodně vybírají cestující pro podrobení rychlému testu.

Na letišti a ve veřejném prostoru je povinné nošení roušek. V hotelu roušky vyžadovány nejsou. Turisté musí dodržovat sanitární protokol a pohybovat se pouze v areálu daného hotelu.

Po návratu do ČR je potřeba absolvovat negativní test nebo karanténu.

Nabídky zájezdů

Turecko

Tureckolupa

Od 30.12.2020 vyžaduje Turecko pro vstup na palubu letadla negativní PCR test ne starší jak 72 hodin. Cestující v letadle vyplní zdravotní formulář a budou mu zkontrolovány symptomy koronaviru. Všichni cestující, kteří projeví příznaky, budou muset podstoupit test PCR.

Při využití veřejné dopravy (letadla, autobusy, vlaky) i městské dopravy je potřeba mít speciální kód HES. V zemi platí omezené koncentrace osob v uzavřených prostorech je obecná povinnost nošení roušek.

Hotely dodržují přísná hygienická opatření a před odletem zpět je v nich možné nechat si udělat test na COVID-19. Pro odlet např. do Německa musí cestující mít negativní test. Po návratu do ČR je ho potřeba také mít.

Nabídky zájezdů

Zanzibar

Zanzibarlupa

Na samotném Zanzibaru test není potřeba, mohou ho však vyžadovat letecká společnosti (např. Emirates a FlyDubai vyžadují test ne starší než 96 hodin, a to při příletu i odletu z destinace).

Před vstupem do země je v letadle potřeba vyplnit zdravotní formulář Health Surveillance Form. Na letišti probíhá standartní kotrola a měření teploty. Na letišti  a během transferů jsou povinné roušky. V hotelu ani ve veřejném prostoru však vyžadovány nejsou.

Po návratu do ČR je nutné předložit PCR test do 72 hodin nebo nastoupit do karantény.

Nabídky zájezdů

 

Nahoru